Fiat Coupe Forum Fiat Coupe Forum
- Founded by Kayjey & James Northam - Funded by the Club for the benefit of all owners -
mixed RSS feedall RSS feeds
(this will scroll you to the RSS box)
Fiat Coupe Club UK
join the club
Fiat Coupe Forum
 
» Announced
    Old Forum BACK!
    Forum RSS feed!
    Images - finally!


» Related sites
    www.fiatcoupeclub.org
    www.fiatcoupe.net


» External data
    chatroom
    owners
 
Who's Online
3 registered (DaveG, talal, 1 invisible), 66 Guests and 8 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
2,607 Registered Members
65 Forums
108,872 Topics
1,295,494 Posts

Most users ever online: 546 @ 30/08/2007 19:16
Top Posters
stan 32079
barnacle 31764
Theresa 22716
bockers 20994
pinin_prestatyn 19865
PeteP 18589
JimO 17908
Nigel 16870
Jim_Clennell 16223
Vickster 15915
RSS Feeds
Club Events
Club Information
Track Events
Rolling Road/RWYB
Social Events
Non-UK Events
Coupé Related Chat
Coupé Spotting
Coupé News/Press
Buying/Selling Advice
Insuring a Coupé
Basic FAQ's
How to Guides
Forum Issues
Technical Problems
General Maintenance
Styling
Tuning
Handling
ICE and Alarm
Coupés for Sale
Coupés Wanted
Parts for Sale
Parts Wanted
Group Buys
Business Forum
Other Vehicles for Sale/Wanted
Other Items for Sale/Wanted
Haggling/Offers
Ebay links
Other Cars
Other Websites
General Chat
Topic Options
#1618884 - 13/04/2018 21:22 Fri 13th MOT woes
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
So my welding passed, the brakes passed
BUT
the tester found a broken spring on the front near side, which would have been missed on the previous test as it has not been driven. One bolt left too extract and I can get a replacement strut and spring installed, but I cannot get the bolt out for love nor money.
PLUS
Bloody emissions fail again, just dunno what to do to get the CO emissions down
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1618906 - 14/04/2018 11:36 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
Gripped Offline
Club member 1144
I need some sleep

Registered: 20/12/2005
Posts: 3017
Loc: S. Wales. Way beyond my means
Sorry to hear it. Hope you get the bolt out. Have you tried a bit of heat or some wd40/plusgas?

As for CO, could this indicate a boost leak ?
Incomplete combustion and running rich. Possible lambda sensor issues?
Exhaust leak (pre-lambda) - that could cause ECU to add too much fuel and increase emissions.
Google search suggested MAF sensor also.

Good luck
_________________________

Top
#1618920 - 14/04/2018 15:31 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
Thanks Gripped.

My list to check and clean at the moment includes:
ICV,
lambda sensor (most likely as on startrek it showed an error),
exhaust leak,
MAF sensor.

It is my 16vna which failed so thankfully not a boost leak wink
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1618937 - 14/04/2018 21:15 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
Gripped Offline
Club member 1144
I need some sleep

Registered: 20/12/2005
Posts: 3017
Loc: S. Wales. Way beyond my means
Aha, hopefully a new lambda will sort it then.

I'd expect it to run rough if the MAF was knackered, so hopefully not that.

fingers crossed thumb
_________________________

Top
#1618939 - 14/04/2018 22:16 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
It’s going have to wait until next week to be fixed.
And I’ve gotta get broken spring swapped out.
Thanks again
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1618946 - 14/04/2018 23:50 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
JKD Offline
Forum is my job

Registered: 20/09/2008
Posts: 4390
Loc:
BBR what welding did you do on your Coop?

Top
#1618954 - 15/04/2018 06:56 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
I cut out an area underneath the passenger seat close to the seat mount which failed the MOT and welded in a plate.
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1620959 - 26/05/2018 16:51 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
Please help - What on earth do I change or clean on a 16v NA to get it through the CO emissions test??????

I have put on a new CAT, New Lambda, new Radiator, New thermostat

I have removed, checked and cleaned EVERY pipe up to the throttle body

I have run startrek and temps seem 'good'

Running out of ideas frown
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1620965 - 26/05/2018 18:10 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
barnacle Offline
Club Member 18 - Membership Secretary
Forum Demigod

Registered: 17/12/2005
Posts: 31764
Loc: Hemel in the Hempstead
Checked the pipe from the map sensor to the manifold? Or indeed the map sensor itself?

(Sorry I was a bit slow this morning - still asleep smile )
_________________________

Don't get no respect! Coupe Fiat 1994-2000 - an owner's guide <-- clicky!

Top
#1620967 - 26/05/2018 18:40 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
It was good seeing you this morning Neil
I can’t see any sensor between air box and throttle body
There is a fat plastic tube but it’s hollow and nothing electrical attached
Now I am being slow

I have read some more posts of yours Neil and I know where to look for the map sensor now and the pipe to the plenum which should not be split and also clear so will check that out too.


Edited by BBR (26/05/2018 22:28)
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1620988 - 27/05/2018 10:24 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
barnacle Offline
Club Member 18 - Membership Secretary
Forum Demigod

Registered: 17/12/2005
Posts: 31764
Loc: Hemel in the Hempstead
Come round and have a look at mine if you want, at least I can point at the places to check.
_________________________

Don't get no respect! Coupe Fiat 1994-2000 - an owner's guide <-- clicky!

Top
#1620994 - 27/05/2018 14:42 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
Thanks Neil
I may well pop round one evening
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1621305 - 03/06/2018 19:03 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
So I finally took the plenum bolts out as it is impossible to get to the other end of the map sensor pipe from any direction unless you are a toddler of course.

The pipe is NOT split and sit flows through perfectly.

The throttle assembly, bleed valve, air sensor thingy attached to throttle assembly and just post aitbox, Weber carb, all contacts and pipes cleaned thoroughly.

Injector light still on, but car sounds great although convinced it’s still overfuelling as smells rich if that is even a sign...
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1621314 - 03/06/2018 21:17 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
barnacle Offline
Club Member 18 - Membership Secretary
Forum Demigod

Registered: 17/12/2005
Posts: 31764
Loc: Hemel in the Hempstead
If the light's on, let startrek find out what the ECU thinks is poorly.
_________________________

Don't get no respect! Coupe Fiat 1994-2000 - an owner's guide <-- clicky!

Top
#1621317 - 03/06/2018 23:11 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
It “lies” though, it says lambda and cam sensor but lambda new and cam sensor checked out
Same output of errors every time as above
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1621318 - 03/06/2018 23:12 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
Can try again though just in case
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1621333 - 04/06/2018 10:56 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
szkom Offline
Forum is my job

Registered: 13/09/2009
Posts: 4624
Loc: ation
Originally Posted By BBR
It “lies” though, it says lambda and cam sensor but lambda new and cam sensor checked out
Same output of errors every time as above


Does it say they're broken, or that there's a value that isn't expected?

Top
#1621336 - 04/06/2018 13:45 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
barnacle Offline
Club Member 18 - Membership Secretary
Forum Demigod

Registered: 17/12/2005
Posts: 31764
Loc: Hemel in the Hempstead
lambda is just a pass/fail.

Try the console version, if you haven't already?
_________________________

Don't get no respect! Coupe Fiat 1994-2000 - an owner's guide <-- clicky!

Top
#1621343 - 04/06/2018 16:18 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
Scenario was ...

start startrek
lambda pass
wait seconds
lambda fail

replace lambda sensor
start startrek
lambda pass
wait seconds
lambda fail

I will try it again and post pictures again
I still get the cam sensor error too

And the injector light is still on


Edited by BBR (04/06/2018 16:20)
Edit Reason: clarification
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1621352 - 04/06/2018 19:14 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
barnacle Offline
Club Member 18 - Membership Secretary
Forum Demigod

Registered: 17/12/2005
Posts: 31764
Loc: Hemel in the Hempstead
I can't remember whether the code (hey, it's ten years since I wrote it!) reads the error codes as often as the status data. I have an idea it does it only every five seconds or so.
_________________________

Don't get no respect! Coupe Fiat 1994-2000 - an owner's guide <-- clicky!

Top
#1621366 - 04/06/2018 22:36 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
That makes sense. Going to make sure fdti drivers installed and using new cable next attempt too
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top
#1622714 - 07/07/2018 10:54 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
PeteP Offline
Ex El Presidente /Treasurer
Forum veteran

Registered: 22/12/2005
Posts: 18589
Loc: Aldershot
A bit of a thread resurrection Rich. I don't know if you have resolved the problem.

When I put mine through its MOT yesterday the emissions, particularly CO, were a bit higher than they were 14 months and just 600 miles previously.

Thinking about it, the petrol in the tank probably dated back to September last year as I hadn't used the car since then. I wonder if old petrol could be your problem?
_________________________
16VT and X1/9 1500

Top
#1622718 - 07/07/2018 13:13 Re: Fri 13th MOT woes [Re: BBR]
BBR Offline
Club member 1435 - Membership
My life on the forum

Registered: 15/05/2011
Posts: 1626
Loc: Hemel of the Hempstead
I gave the tester a score in the end and it flew through the emissions.

The car has been driven lots so it doesn't have old fuel in it.

Latest theory is the map sensor itself is bust, but that's very rare.

Nice cheap part though so I will try it and get my friendly mot guy to redo emissions until we find what's actually causing it.

Thanks Pete
_________________________
16v NA Blitz Blue

Top