Fiat Coupe Forum Fiat Coupe Forum
- Founded by Kayjey & James Northam - Funded by the Club for the benefit of all owners -
mixed RSS feedall RSS feeds
(this will scroll you to the RSS box)
Fiat Coupe Club UK
join the club
Fiat Coupe Forum
 
» Announced
    Old Forum BACK!
    Forum RSS feed!
    Images - finally!


» Related sites
    www.fiatcoupeclub.org
    www.fiatcoupe.net


» External data
    chatroom
    owners
 
Who's Online
4 registered (Edinburgh, dante giacosa, bezzer, 1 invisible), 86 Guests and 3 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
2,701 Registered Members
67 Forums
109,359 Topics
1,300,168 Posts

Most users ever online: 546 @ 30/08/2007 19:16
Top Posters
stan 32098
barnacle 31948
Theresa 22786
bockers 21006
pinin_prestatyn 19893
PeteP 18761
JimO 17908
Nigel 16982
Jim_Clennell 16263
Vickster 15915
RSS Feeds
Club Events
Club Information
Track Events
Rolling Road/RWYB
Social Events
Non-UK Events
Coupé Related Chat
Coupé Spotting
Coupé News/Press
Buying/Selling Advice
Insuring a Coupé
Basic FAQ's
How to Guides
Forum Issues
Technical Problems
General Maintenance
Styling
Tuning
Handling
ICE and Alarm
Coupés for Sale
Coupés Wanted
Parts for Sale
Parts Wanted
Group Buys
Business Forum
Other Vehicles for Sale/Wanted
Other Items for Sale/Wanted
Haggling/Offers
Ebay links
Other Cars
Other Websites
General Chat
Topic Options
#1627656 - 06/12/2018 18:23 Odd 20v ?
jonnyboy54321 Offline
Club member 1630
On a journey

Registered: 22/08/2017
Posts: 196
Loc: Surrey
Chaps

Must get around to a build thread for my track 20vt. In the meantime - odd one this.
Did a cambelt on it the other day. With a pal who is a mechanic. Had the correct cam locking tools (Laser 3636). They didn't seem to fit the inlet cam 100% - checked with Laser - definitely the right ones etc. They did hold the cams enough we could do the belt. It starts and runs, bit of a cover noise issue to resolve as all 3 covers I have here are warped to hell....
In stock I had a polybush for the o/s engine mount which I am doing tonight, and a polybushed stabiliser bar.
The stabiliser bar supplied to be was different to that fitted to the car - spoken to a few 20vt pals who all say mine is wrong and the supplied one is correct (mine is the lower one) :-
click to enlarge
This is the bracket on my engine:-
click to enlarge

So i checked my two 'spare' engines:-
click to enlarge
click to enlarge

And also the broomy I have here awaiting me starting a resto:-
click to enlarge

Anyone shed any light? Spoke to prev owner - he isn't aware the car had an engine change. But the stabiliser oddity plus the cam tools not being quite right:-
click to enlarge
have me thinking,...one person wondered if it was a Lancia block for example - but thats way past my knowledge level !!!!

Anyone got any thoughts? Not sure where the engine number is on these...

Top
#1627660 - 06/12/2018 19:49 Re: Odd 20v ? [Re: jonnyboy54321]
GrahamL Offline
Forum is my job

Registered: 17/12/2005
Posts: 3582
Loc: Pothole City
They changed the stabiliser bar at the engine side quite late in production, your coupe is the late type all the other pics are the early type.

I also used Laser 3636 cam locks when doing my belt change and it was similar to yours, the inlet side didn't fit 100% but it was good enough to stop the cam moving and do the job.

So basically all normal and nothing to worry about. smile

Top
#1627662 - 06/12/2018 20:50 Re: Odd 20v ? [Re: jonnyboy54321]
jonnyboy54321 Offline
Club member 1630
On a journey

Registered: 22/08/2017
Posts: 196
Loc: Surrey
Thats interesting Graham, thanks.
The car is a '96.
How late did the bar change?
Been having a scout around for an engine number but it is looking blank!

Top
#1627664 - 06/12/2018 21:46 Re: Odd 20v ? [Re: jonnyboy54321]
GrahamL Offline
Forum is my job

Registered: 17/12/2005
Posts: 3582
Loc: Pothole City
Actually checking Eper I got that the wrong way around, they changed it very early in production on 04/12/96, yours is the early type and all the others are the later type. rolleyes

Top
#1627666 - 06/12/2018 22:06 Re: Odd 20v ? [Re: jonnyboy54321]
jonnyboy54321 Offline
Club member 1630
On a journey

Registered: 22/08/2017
Posts: 196
Loc: Surrey
Thanks graham

Top
#1627680 - 07/12/2018 13:59 Re: Odd 20v ? [Re: jonnyboy54321]
Nigel Offline
Club member 123
Forum veteran

Registered: 16/12/2005
Posts: 16982
Loc: Staffordshire
Graham is correct - Fiat changed the bar from the old "dog-bone" version with captive bushes at each end to the later version where the captive bush was only at the chassis end.

Crazy idea, as the bushes collapse quite readily (especially with tuned cars) - the later system means you have to faff around making an aftermarket bush fit into the cast alloy mount. The original bar was an absolute doddle to replace when the bush inevitably collapsed
_________________________


Top
#1627683 - 07/12/2018 14:31 Re: Odd 20v ? [Re: jonnyboy54321]
jonnyboy54321 Offline
Club member 1630
On a journey

Registered: 22/08/2017
Posts: 196
Loc: Surrey
Yes i was thinking that Nigel - as one of the bushes in my dog-bone looks a bit crappy.....
Be a nightmare to replace the later design.
Know of anyone doing polys for the dog-bone?

Top
#1627686 - 07/12/2018 15:46 Re: Odd 20v ? [Re: jonnyboy54321]
Nigel Offline
Club member 123
Forum veteran

Registered: 16/12/2005
Posts: 16982
Loc: Staffordshire
Originally Posted By jonnyboy54321
Know of anyone doing polys for the dog-bone?


https://www.powerflex.co.uk/product-details/Upper+Right+Engine+Mount+Bush+/12714.html

But I think this is the bush for casting at the engine, rather than for the dog-bone
_________________________


Top
#1627710 - 08/12/2018 10:53 Re: Odd 20v ? [Re: jonnyboy54321]
jonnyboy54321 Offline
Club member 1630
On a journey

Registered: 22/08/2017
Posts: 196
Loc: Surrey
Yes that is the one i have in stock which of course doesn't fit....

Top