Fiat Coupe Forum
- Founded by Kayjey & James Northam
- Funded by the Club for the benefit of all owners
Fiat Coupe Club UK
join the club
Fiat Coupe Forum
 
» Announced
    Posting images


» Related sites
    Main club site
    fiatcoupe.net


» External data
    owners listed
 
Who's Online Now
3 registered members (Loconut, 2 invisible), 170 guests, and 4 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums69
Topics113,575
Posts1,340,852
Members1,796
Most Online731
Jan 14th, 2020
Top Posters(All Time)
barnacle 33,545
stan 32,122
Theresa 23,299
PeteP 21,509
bockers 21,071
JimO 17,917
Nigel 17,367
Edinburgh 16,729
RSS Feeds
Club Events
Club Information
Track Events
Rolling Road/RWYB
Social Events
Non-UK Events
Coupé Related Chat
Coupé Spotting
Coupé News/Press
Buying/Selling Advice
Insuring a Coupé
Basic FAQ's
How to Guides
Forum Issues
Technical Problems
General Maintenance
Styling
Tuning
Handling
ICE and Alarm
Coupés for Sale
Coupés Wanted
Parts for Sale
Parts Wanted
Group Buys
Business Forum
Other Vehicles for Sale/Wanted
Other Items for Sale/Wanted
Haggling/Offers
Ebay links
Other Cars
Other Websites
General Chat
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Engine whine through stereo #45187
07/02/2006 04:09
07/02/2006 04:09

A
Anonymous
Unregistered
Anonymous
Unregistered
A



Just installed a nice car stereo system in my car & iam experiencing engine whine through the speakers more noticable on low volume.

I have fitted Sony head unit, upgraded all speakers & fitted two 10inch subs via two amps.
I have upgraded all the wiring. I made sure the main power to the amps runs opposite side of the car to the rca leads.

Although they probably become close near the amp.
Any ideas???

Re: Engine whine through stereo #45188
07/02/2006 04:43
07/02/2006 04:43

A
Anonymous
Unregistered
Anonymous
Unregistered
A



Where are the amps, if they are in the boot have you used the 10mm lug under the nearside rear lights for an earth as thats the best point in the boot, make sure its nice and clean.
Can you turn off or disconnect the amps to the headunit to see if it is the cabling going to the amps.
If you still have whine after that try moving balance around on speakers to see if they are all the same.
You might have to get some supressors for the incoming power to the headunit.
Had much the same problem but whoever put the amps in my boot put all the wires down the centre of the car. Found most of the noise was from them and the poor earth they used , still have some but have yet to reroute power away from rca leads.

Re: Engine whine through stereo #45189
07/02/2006 05:29
07/02/2006 05:29

A
Anonymous
Unregistered
Anonymous
Unregistered
A



I have routed my cables down the centre too the rca's one side & the Power the other.
Then the speaker cables run down the sides.
I will do the checks that you have suggested & see if i can isolate the problem.

Cheers


Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.1
(Release build 20190129)
PHP: 7.3.33 Page Time: 0.009s Queries: 13 (0.004s) Memory: 0.7411 MB (Peak: 0.7862 MB) Data Comp: Off Server Time: 2024-04-17 16:22:29 UTC